Vejledning i at lave Donna kort.

Jeg er en stor fan af Donna kort og kortskabeloner og jeg har efterhånden lavet et par stykker af Donnas kort.
I den sidste tid er der flere og flere, som har spurgt mig om specifikke detaljer i forbindelse med at lave et Donna kort. Der findes en vejledning HER, men jeg oplever at flere synes den mangler nogle detaljer, så derfor har jeg lavet denne vejledning. Jeg har tænkt mig at gøre den ret detaljeret, men skulle der være spørgsmål, så må I endelig sige til. 
 Når jeg har anskaffet mig skabelonen på det kort, som jeg ønsker at lave, tager jeg en kopi af orginalen. Orginalen gemmer jeg i en mappe i tilfælde af, jeg skulle miste skabelonerne og kopien limer jeg på et stykke billigt farvet karton. Jeg limer med en lim stift, da jeg gerne vil undgå evt. buler, som flydende lim kan give.
 Jeg klipper den ud med en god saks og jo bedre saksen er, jo større sikkerhed er der for et pænt resultat. Jeg forsøger at finde ud af, hvad de forskellige streger og linjer betyder på skabelonen. De angiver evt. hvorledes skabelonen samles eller hvor der skal klippes/skæres yderligere, som tilfældet er med dette hestehoved.
 Herefter vælger jeg det karton og mønstrede scrappapir, som jeg ønsker at bruge til kortet.
 Jeg anbringer skabelonerne på bagsiden af det mønstrede scrappapir med bagsiden af skabelonen opad. På denne måde sikre jeg, at hestens hoved vender den samme vej, som vist på billedet hos bydonna.dk
Således ser delene ud, når de er klippet ud og sværtet i kanterne. 
Jeg samler hovedet ved at se på orginal skabelonen. Er jeg stadig i tvivl om de mindre detaljer, så er det en fordel at Google "Donna kort hest". Hvis jeg vælger billeder i min søgning, får jeg hurtig mulighed for at se færdiglavet heste kort. Jeg bruger enten dobbelklæbende tape eller lim til at samle hesten.
Når hovedet er samlet, sætter jeg det fast på en baggrund af ensfarvet karton. I dette tilfælde har jeg valgt sort.
Jeg klipper rundt i kanten med min gode saks og til jer, som bliver forskrækket over at klippe i frihånd, så fat mod! Øvelse gør mester! Ta god tid til at klippe og ved hjælp af øjemål, laver I en kant på 3-5mm rundt om hestehovedet. Har I evt. brug for mere sikkerhed for, hvor der skal klippes, så tegn en svag blyantstreg hele vejen rundt.
Når hestehovedet er klippet ud, finder I en syl og en måtte frem. Måtten kan evt. være en gammel kasseret musse måtte, som jeg har valgt at bruge. 
Lige et nærbillede af, hvor tæt jeg sætter hullerne.
Så syr jeg hele hesten og det sker med den tråd, som også kan købes hos bydonna.dk Den kvikke læser, vil se at hesten har ændret udseende og farve. Det skyldes blot, at jeg var nødt til at bruge et andet Donna heste kort, til at vise de sidste detaljer ;-)
Når hesten er syet, sætter jeg en god kraftig tape på bagsiden. Her bruger jeg den røde Power tape fra Rangers og den brede af slagsen (ca. 6mm), da jeg vil være sikker på den kan holde og samtidig kan dække syningerne i kanten rundt. Du kan dog også sagtens bruge alm dobbeltklæbende 6mm tape, som er knap så dyrt at bruge.
Når jeg har sat Powertapen på vælger jeg den farve ensfarvet karton, som skal være selve kortbasen. Husk at kartonet skal ligge dobbelt. Jeg sætter hesten på og sikre mig at der er minimum 5mm rundt i kanten, så jeg kan klippe hesten ud.
For at kortet kan åbnes og der kan skrives indeni, ligger kartonet dobbelt. Når jeg så skal klippe i begge lag og hele vejen rundt om hesten, så kan kartonet godt rykke sig lidt. Derfor bruger jeg en grønne prikkede tape, så det foldede karton bliver på plads imens jeg klipper. 
Således ser kortet ud, når det er klippet færdigt.
Således ser det ud når, kortet er skilt ad. Det ene hestehoved har monteret det syede hestehoved på sig og det andet hestehoved har kun hestehovedets form.
Jeg vælger lige at vise dette billede, da I så kan se, hvor let det er at gnubbe tapen af fra den grønne taperunner. 
Jeg ønsker at kortet skal åbnes i venstre side og derfor falser jeg en god cm fra kanten på det kartonstykke, som ikke har det syede hestehoved på...
....og sætter en stribe rød Power tape på.
Således ser kortet ud, når det er sat sammen. Power tapen er rigtig kraftig, så vær ekstra forsigtig når du samler de to stykker karton. Du kan nemlig ikke skille dem ad igen, når de først er samlet.
Jeg plejer lige at åbne det sammensatte kort og køre et par gange med falsebenet ved samlingen. Derved sikre jeg at det er let at åbne og skrive i.
....og her er så det færdige kort med lidt pynt på.

Nu håber jeg I har fået mod på at lave et Donna kort og der er helt sikkert et kort, som falder I jeres smag...der er jo over på 150 forskellige slags og Donna kommer jævnligt med nye.

Kærlig hilsen Olivia

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar