torsdag den 11. april 2013

Sådan laver du et håndsyet kort.

Jeg er en stor fan af Donna kort og kortskabeloner og jeg har efterhånden lavet et par stykker af dem. Jeg bruger ofte papir fra min restekasse, når jeg laver dem og desuden holder jeg af at sy dem rundt i kanten.

I den sidste tid er der flere og flere, som har spurgt mig om specifikke detaljer i forbindelse med at lave et Donna kort. Der findes en vejledning HER, men jeg oplever at flere synes den mangler nogle detaljer, så derfor har jeg lavet denne vejledning. Jeg har tænkt mig at gøre den ret detaljeret, men skulle der være spørgsmål, så må I endelig sige til. 
 Når jeg har anskaffet mig skabelonen på det kort, som jeg ønsker at lave, hos Scrapper.dk, tager jeg en kopi af orginalen. Orginalen gemmer jeg i en mappe i tilfælde af, jeg skulle miste skabelonerne og kopien limer jeg på et stykke billigt farvet karton. Jeg limer med en limstift, da jeg gerne vil undgå evt. buler, som flydende lim kan give.
 Jeg klipper den ud med en god saks og jo bedre saksen er, jo større sikkerhed er der for et pænt resultat. Jeg forsøger at finde ud af, hvad de forskellige streger og linier betyder på skabelonen. De angiver evt. hvorledes skabelonen samles eller hvor der skal klippes/skæres yderligere, som tilfældet er med dette hestehoved.
 Herefter vælger jeg det karton og mønstrede scrappapir, som jeg ønsker at bruge til kortet.
 Jeg anbringer skabelonerne på bagsiden af det mønstrede scrappapir med bagsiden af skabelonen opad. På denne måde sikre jeg, at hestens hoved vender den samme vej, som vist på billedet hos Scrapper.dk.
Således ser delene ud, når de er klippet ud og sværtet i kanterne. 
Jeg samler hovedet ved at se på orginal skabelonen. Er jeg stadig i tvivl om de mindre detaljer, så er det en fordel at Google "Donna kort hest". Hvis jeg vælger billeder i min søgning, får jeg hurtig mulighed for at se færdiglavet heste kort. Jeg bruger enten dobbelklæbende tape eller lim til at samle hesten.
Når hovedet er samlet, sætter jeg det fast på en baggrund af ensfarvet karton. I dette tilfælde har jeg valgt sort.
Jeg klipper rundt i kanten med min gode saks og til jer, som bliver forskrækket over at klippe i frihånd, så fat mod! Øvelse gør mester! Ta god tid til at klippe og ved hjælp af øjemål, laver I en kant på 3-5mm rundt om hestehovedet. Har I evt. brug for mere sikkerhed for, hvor der skal klippes, så tegn en svag blyantstreg hele vejen rundt.
Når hestehovedet er klippet ud, finder I en syl og en måtte frem. Måtten kan evt. være en gammel kasseret musse måtte, som jeg har valgt at bruge. 
Lige et nærbillede af, hvor tæt jeg sætter hullerne.
Så syr jeg hele hesten og det sker med den tråd, som også kan købes hos Scrapper.dk. Den kvikke læser, vil se at hesten har ændret udseende og farve. Det skyldes blot, at jeg var nødt til at bruge et andet Donna heste kort, til at vise de sidste detaljer ;-)
Når hesten er syet, sætter jeg en god kraftig tape på bagsiden. Jeg bruger den røde Power tape fra Rangers og den brede af slagsen (ca. 6mm), da jeg vil være sikker på den kan holde og samtidig kan dække syningerne i kanten rundt. 
Når jeg har sat Powertapen på vælger jeg den farve ensfarvet karton, som skal være selve kortbasen. Husk at kartonet skal ligge dobbelt. Jeg sætter hesten på og sikre mig at der er minimum 5mm rundt i kanten, så jeg kan klippe hesten ud.
For at kortet kan åbnes og der kan skrives indeni, ligger kartonet dobbelt. Når jeg så skal klippe i begge lag og hele vejen rundt om hesten, så kan kartonet godt rykke sig lidt. Derfor bruger jeg en grønne prikkede tape, så det foldede karton bliver på plads imens jeg klipper. 
Således ser kortet ud, når det er klippet færdigt.
Således ser det ud når, kortet er skilt ad. Det ene hestehoved har monteret det syede hestehoved på sig og det andet hestehoved har kun hestehovedets form.
Jeg vælger lige at vise dette billede, da I så kan se, hvor let det er at gnubbe tapen af fra den grønne taperunner. 
Jeg ønsker at kortet skal åbnes i venstre side og derfor falser jeg en god cm fra kanten på det kartonstykke, som ikke har det syede hestehoved på...
....og sætter en stribe rød Power tape på.
Således ser kortet ud, når det er sat sammen. Power tapen er rigtig kraftig, så vær ekstra forsigtig når du samler de to stykker karton. Du kan nemlig ikke skille dem ad igen, når de først er samlet.
Jeg plejer lige at åbne det sammensatte kort og køre et par gange med falsebenet ved samlingen. Derved sikre jeg at det er let at åbne og skrive i.
....og her er så det færdige kort med lidt pynt på.

Nu håber jeg I har fået mod på at lave et Donna kort og der er helt sikkert et kort, som falder I jeres smag...der er jo tæt på 100 forskellige slags og Donna kommer jævnligt med nye.

Kærlig hilsen Olivia

11 kommentarer:

 1. Du er da en sveske. (altså bortset fra indtørret og kedelig)
  Tak skal du have. Nu er der vel så ikke flere undskyldninger for ikke at prøve at lave sådan et kort - helt rigtigt.
  Superflot og pædagogisk tut.
  Rigtig god weekend til dig.

  SvarSlet
 2. Tak for tutten, det kunne være man skulle prøve. Har flere skabeloner liggende, men har aldrig forsøgt mig.

  SvarSlet
 3. Tusind tak for tutten. Jeg har lavet en hel del af få skabeloner. Denne kunne jeg ikke helt gennemskue, men dejligt med en udførlig tut.

  Knus

  SvarSlet
 4. Bare lige for at forstå det korrekt. Når kortet er færdig og klippet ud. Er det så 2 seperate hestehoveder, du sætter sammen til at kunne åbnes i venstre side. Jeg har undgået dem, hvor jeg ikke kunne finde en kant at bukke fra... Håber det er forståeligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig helt korrekt, Susanne!! Hvis du gør det på den måde jeg har vist, så er der ingen Donna kort du ikke kan lave til kort. Du kan selv bestemme hvilken side, top eller bund du ønsker at kortet skal åbnes fra. Det er faktisk også denne del, som flest har været i tvivl om, når de har forsøgt at lave et Donna kort.

   Slet
 5. Tak for svaret... Jeg troede jeg var den eneste, der ikke kunne gennemskue det... Nu kan jeg komme i gang med de mønstre, jeg i første omgang bare har lagt til side, til lyset gik op for mig.... Griner

  SvarSlet
 6. Ja, som de andre skriver; nu er der ingen undskyldning for ikke at gå i gang. Men at klippe på frihånd er ikke helt min 'greie', jeg håber at øvelse gør mester som du sir'.
  Donna kortene er flotte, tak for din 'how to'.
  klem Dorte

  SvarSlet
 7. Wowwwwww^_^I adore this fabulous card^_^
  Have a sweet weekend my dear,
  Sonia

  SvarSlet
 8. Tak for tutten...jeg nørkler lidt med basket støvlen, men er allerede røvtræt af syningerne...gaaabbb...og de falske syninger HAR altså ikke den samme effekt, vel ?

  SvarSlet
 9. Hejsa :) Det er den BEDSTE vejledning jeg har set, bare jeg havde haft den fra starten. Dine kort er super flotte. Kh Gitte :)

  SvarSlet
 10. Tusind tak for det her, det er da helt sikkert også den bedste forklaring, jeg har set nogen steder overhovedet, og din forklaring til hvordan du lavede dem lyder da godt nok også ret fornuftigt, for det er jo selvfølgelig noget, man sagtens kan lave foran TVét om aftenen eller som du siger tage med i stedet for strikketøjet, så det vil jeg helt sikkert lige tage til efterretning, det er helt sikkert, og hvem ved, om der lige pludselig kom et fra mig også ha ha ha
  Há en rigtig god søndag og tak igen for hjælpen.

  SvarSlet